Om Vimpeln

Modernt handelshus
i en historisk industrimiljö

1862 kom engelsmannen Charles Hill till Alingsås med avsikt att bedriva väverirörelse. Samma år startade han Alingsås Bomullsväveri i resterna av det som varit Alströmerska manufakturverket, vilket Jonas Alströmer grundat hundra år tidigare.De vävnader som tillverkades under fabrikens första årtionde var så gott som uteslutande oblekt domestik- "Alingsås domestik", som användes till bl.a kläder, underkläder, foder och lakan. I takt med framgångarna lät Charles Hill uppföra ytterligare tre fabriker. 

1905-06 byggde sonsonen Victor Hill ett helt nytt väveri vid Gerdsken. En anläggning där Almedahls under många år bedrev verksamhet.

1985 köpte Ulf och Claes Melin den då förlusttyngda butiken Ica Kvanti, som inrymdes i fastigheten. Butiken gjordes om till Sparköp Gerdsken och röda siffror förvandlades snabbt till svarta. 

2002 hade verksamheten växt och Sparköp Gerdsken blev en så kallad ICA Maxi-butik. 

2011 blev hela fastigheten till salu och bröderna Melin slog till och förvärvade den för att sedan förverkliga drömmen om ett komplett handelshus. Med ytterst varsam hand renoverades och anpassades den gamla industrifastigheten till dagens moderna handelshus.

2014 slogs dörrarna till Vimpeln upp. Ett modernt handelshus med 16 butiker, restaurang/ cafè och träningsanläggning. Och satsningen har onekligen blivit en succè- bara under det första verksamhetsåret har Vimpeln haft uppemot 3 miljoner besökare. 

Välkommen du också!